lördag 7 februari 2009

Kexrecept

Matte hittade receptet i senaste numret av Härliga Hund. Så här gjorde matte när hon bakade kexen.Först satte hon ugnen på 175 grader och tog fram alla grejerna som skulle vara i, och de va:

2,5 dl havregryn
3 dl köttbuljong
0,5 dl matolja
2,5 dl vetegroddar
2,5 dl riven ost
7,5 dl fullkornsmjöl

Sen blandade hon ihop havregrynen med den varma buljongen och oljan, och lät det stå i 5 minuter. Därefter tillsatte hon groddarna och osten, och sedan blandade hon i mjölet och arbetade degen. Då tyckte hon att den blev för torr, så hon hällde i lite mer olivolja och 0,5 dl vatten, och nu blev degen bättre sa hon. Nu var det dags att kavla ut degen ca 1 centimeter tjock och stansa ut kexen med pepparkaksformar. Det går bra med ett glas också om man gillar runda kex. Det blev tre plåtar fulla som hon gräddade i 175 grader i 50 minuter. Hon hade den på varmluft, så det gick bra med alla plåtar på en gång. När jag hade provsmakat några kex, så fick de andra stå kvar i ugnen över natten för att få rätt tuggmotstånd. Jag tyckte att dom blev rätt krispiga, men de va kanske för att hon gjort degen lite för tunn. Smarriga e dom ändå, men husse som provade ett till kaffet, sa att han föredrog kanelbullar. Konstigt... men då får jag ju alla för mig själv. / Ludde

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för receptet Ludde! Ser väldigt goda ut ju! Förstår att du vill ha dom för dig själv!

Ha det fint!
Kram!

Anonym sa...

Godmorron din lilla nattuggla, matte skall baka kakorna idag, bra att inte din husse gillade dom. Matte skall göra en fin påse med rosett så jag kan ta med till Tindra. Det går jätte bra för Farmor o Farfar med Tindra, hon verkar trivas o må gott redan. Dimmiga kramar Milton

Tessan sa...

Åhh recept, ska skriva ner....men sen när jag gör dom är en annan fråga:) Näää sämn blev det dåligt med tyvärr, frös och både rygg och ben värkte som tusan! Det var nog efter att stått i en iskall länga där kicki höll kurs! Betong golv,oisolerade träväggar...nja ingen hit sådär efteråt:) Nåja kameran har ej rörts idag, mulet grått och isande råkallt! Men har kanske ngt "gammalt" att plocka fram ur gömmorna;)
Puss på dig Ludde och hälsa husse och matte!

Tessan sa...

Ja kokko var jag igår kväll men nu har jag bloggat...om än med gårdagens bilder....Hmmm blir ju så när manmissar en bloggdag:)
Ha en trevlig kväll!